2018. november 21., szerda

Bevonulásom a hazai szakrális művészettörténetbe


 Tisztelt Egybegyűltek!

Sok szeretettel köszöntöm pünkösd áldott napján és ünnepén a szentmisére összegyűlt híveket,Gergely Gellért plébános atyát és Mohai Gábor József Attila-és Kazinczy-díjas előadóművészt. Meghatottan állok itt az emelvényen,a szószéken,hiszen a Vatikáni Múzeum és Képtár, Róma után egy hazai egyházi közintézménybe, az aszófői Szent László Római Katolikus Plébániatemplom főbejáratának két oldalára is végleges elhelyezésre kerül a két olajfestményem. Az egyik balról az idős Szent Istvánt ábrázolja az államalapító, jobbról pedig fia,Szent Imre herceg látható fiatalos, elszánt tekintettel.
 Mindkét alkotásomban  Szent István és Szent Imre fontosabb jellemvonásait igyekeztem kiemelni. A Szent István portrémban a bölcsességet,a határozottságot,a céltudatosságot,Szent Imréén pedig a tisztaságot az elszántságot,az erőt kívántam visszaadni.Szent Imre jobbján a liliom a tisztaságát sugározza. Nem cicomáztam agyon az öltözéküket,hiszem az Árpád-házi királyok mindennapi öltözéke egyszerű volt, a piros és kék színek jellemezték azokat. A piros az életet,a hatalmat,a vért és az erőt fejezi ki,a kék pedig tisztaságot,és az Istentől nyert kapott égi hatalmat sugározza.Szent István kezében az úgynevezett egyenes "normann kard" látható,amelyet Szent István kardnak is szokás nevezni. Sajnos a viharvert magyar történelem  furcsa fintora miatt jelenleg csak Prágában lehet megtekinteni.Szent Imre kezében az úgynevezett görbe Attila-kard-szablya látható,amely az ázsiai eredetünket tükrözi díszes markolatával és a pengéjén látható csodálatos vésetekkel.A hányatott magyar történelem következtében ma ez is egy külföldi országnak,Ausztriának bécsi muzeális gyűjteményét gazdagítja.
 Szent István fején természetesen nem a ma közismert ún. Szent Korona látható,hanem az ún. abroncsos korona. Szent István egyetlen hiteles ábrázolása a felesége,Gizella által hímezett koronázási paláston található.Azon is az abroncsos korona szerepel.Gizella,Szent István felesége csak tudhatta azt,hogy milyen koronát is visel a férje.
 Ezt a két alkotásomat ezennel ünnepélyesen is odaadományozom a Tihanyi Bencés Apátság Egyházi Főhatósága alá tartozó aszófői Szent László Római Katolikus Plébániatemplomnak azzal, hogy azok a főbejáratának két oldalára kerülnek-egymással szemben-végleges elhelyezésre.Így a templomban a főoltár feletti nagyszerű Szent László festmény-amely Pesky János alkotása-és Udvardi Erzsébetnek, a Kossuth-díjas festőművész stációi kiegészülnek az Árpád-ház két másik nagy szentjével,Szent Imrével és Szent Istvánnal is.
 Kérem az ünnepi szentmisén megjelent híveket,Gellért atyát és a összes megjelenteket,hogy fogadják szeretettel a két alkotásomat.S egyúttal megkérem Gellért atyát és a híveket,fáradjunk a főbejárathoz,ahol hamarosan sor kerülhet a két festményem megáldására és megszentelésére is. Egyúttal szeretném megköszönni Mohai Gábor nagyszerű szavalatait is.

 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

 Tisztelettel: Vollein Ferenc festőművész

 (Elhangzott 2018 pünkösdjén Aszófőn,a Szent László Római Katolikus Plébániatemplomban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése