2019. február 13., szerda

Szent Ferenc az egyiptomi szultán előtt




   Szent Ferenc az egyiptomi szultán előtt című alkotásom az egyik legújabb festményem, amelyet olaj, kasírozott vászon technikával készítettem. A székesfehérvári, 40-dik, jubileumi tárlatom megnyitóján került először nyilvános bemutatásra Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házának Kondor Béla termében 2019 február 14-én, ahol egyúttal a 20-dik  születésnapomat is megünnepeltük.

 Több, mint egy hónapig dolgoztam rajta. Hat személy is szerepel rajta, köztük a három fő alak: Szent Ferenc, az egyiptomi szultán és a mohamedán imám, a főpap. Ez az esemény pontosan 800 éve történt, az 5-dik keresztes hadjárat idején- 1219-ben- Egyiptomban, a szultán udvarában. Erről az eseményről megemlékezik Szent Bonaventura és Celanói Tamás is, akik Assisi Szent Ferenc életrajzírói voltak. Sőt ez a jelenet szerepel a Fiorettiben, Szent Ferenc virágoskertjében, amely a szent egyik legrészletesebb korabeli életrajza.

  Szent Ferenc a nagy találkozón - a hagyomány szerint- kihívta tűzpróbára az egyiptomi főpapot, az imámot, aki ezt elhárította, de a szultán is közbelépett, nem erőltette azt. Ledöbbentette Szent Ferenc elszántsága, hite. A festményemen ezt a nagyjelenetet ábrázolom. Szent Ferenc hihetetlenül bátor és eltökélt volt, hiszen a találkozójuk előtt a szultán minden levágott keresztény fejéért egy bizánci aranyat fizetett. Munkámban rendkívül ügyeltem a szemek, a kezek, az arcok összjátékára. A mohamedánok ugyan számbeli túlsúlyban vannak a festményemen, de Szent Ferenc eltökéltsége ellensúlyozza a túlerőt.

  Régóta festettem már ilyen nagyjelenetet, a legutóbb 40 vonyarci halász legendája című volt. A festményemen igyekeztem visszaadni a mór építészet sajátosságait is, a két boltíven keresztül a Nílus is látszik.

  Giotto de Bondone óta ezt a nagyjelenetet senki nem festette meg, de nem véletlenül. Ugyanis Szent Ferenc őszintén akarta a megbékélést a keresztények és a muzulmánok között, de ebben- főleg a keresztény sereg hangadói- de a pápai legátus sem igazán támogatta őt. De ez egy ilyen véres háborúban a hadakozóktól nem is volt igazán elvárható.

  Szent Ferenc volt a középkorban az első, aki a szembenálló két világvallás békéjét, az ökonemisztikus gondolatot teljes őszinteséggel képviselte. Az egyiptomi szultán, Malek-el -Kamel a Szent Ferencet feltűnő szívélyességgel fogadta, sőt több napon keresztül is tárgyaltak- Szent Ferenc életrajzírói szerint. A  szultán ugyanis az iszlám békésebb, misztikus, az úgynevezett szufita irányzatát képviselte.

  Sajnos a Szent Ferenc által létrehozott béke a keresztes seregek és a muszlimok között csak 50 napig tartott, a keresztesek újból folytatták Damietta egyiptomi erőd ostromát- Szent Ferenc minden figyelmeztetése ellenére. Ott hatalmas vereséget szenvedtek, közel 6000 keresztény harcos halt meg.

  Pedig Szent Ferenc tárgyalásain még az is felmerült, amennyiben a keresztes seregek visszavonulnak Egyiptomból, abban az esetben az egyiptomi szultán visszaadja a szent várost, Jeruzsálemet és Betlehemet is a keresztények kezére. Hát ennyit a keresztény-mohamedán megbékélésről, amelynek viszont 800 éve komolyan felvetődött a pillanatnyi lehetősége, és nem Szent Ferencen múlott a sikere.

Nagyon, de nagyon érdekes, hogy Szent Ferenc ugyan soha nem töltött be semmilyen hivatalos egyházi pozíciót, tisztséget, de korának vitathatatlanul legnagyobb hatású egyházi személyisége, sőt az akkori keresztény világ szellemi vezére is volt.                          

Közzétette és szerkesztette: Vollein Ferenc festőművész, 2019 februárjában


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése