2012. október 15., hétfő

Vollein Ferenc 15-dik,önálló tárlata Tihanyban, a Németh László Közösségi Ház Galériájában


Vollein Ferenc 15-dik,önálló tárlata Tihanyban, a Németh László Közösségi Ház Galériájában






 


       2012. augusztus 19-én nyílt meg Tihanyban , a Németh László Közösségi Ház  Galériájában az ifjú művész 15-dik,jubileumi önálló tárlata „Az idő hullámain”címmel.
       Szükséges kiemelni,hogy a tárlat  az  augusztus 20-i Szent István-napok és a szeptember elején kezdődő Szüreti Fesztivál Tihany Község és a Németh László Közösségi Ház  által finanszírozott hivatalos rendezvénysorozatának a része volt. A tárlat a Bujtor Imre Emlékkiállítást váltotta.
       A megnyitó köszöntőjét a szép számú látogató előtt Dr. Brandt Tibor, Tihany Község Alpolgármestere tartotta, aki kiemelte,hogy a galéria még soha nem fogadta ilyen fiatal alkotóművész tárlatát,de Ferencet megelőzte már a korábbi tárlatai sikereinek a híre. A kiállítás anyagát szemlélve  hangsúlyozta: Tihany  mindig is otthont adott a színvonalas és látogatható művészeti rendezvényeknek,s külön örömmel töltötte el az ,hogy a tárlat több műalkotása is tihanyi témájú és ihletésű( Sajkodi-öböl, Tavaszi sétalovaglás Tihanyban,s a címadó Az idő hullámain)
       A megnyitót Weiner Sennyey Tibor író, költő, publicista,a kortárs magyar irodalom ifjú nemzedékének reprezentánsa,Ferenc egyik felfedezője,művészetének kiemelt tisztelője tartotta. Az ifjú alkotó méltatása mellett Tibor szemelvényeket ragadott ki költészetéből a közös élményforrás,a színek és a formák éltető erejének a hangsúlyozása mellett, s részleteket olvasott fel az Élet és Irodalomban megjelent Hálótartók c. novellájából. Az utóbbi érdekessége,hogy egy közös élményforrásból, a vonyarcvashegyi Szent Mihály –dombon tavaly tett közös látogatás élményéből született,csakúgy,mint Az imádság  a halászokért c.,a tárlaton is látható festmény.A felolvasás A zsennyei gézengúz c.verssel folytatódott,amelyről köztudott,hogy a róla készített versillusztáció Japánban, a 34.Toyama Megyei Nemzetközi Művészeti és Kulturális Fesztivál egyik díjnyertes és győztes alkotása lett,és a Japán Gyermekművészeti Múzeumban került végleges elhelyezésre. Itt lehetett először megtekinteni a Szent Ferenc az állatoknak prédikál c. 80x100cm-es olaj-vászon festményét. A tárlat Tihany Község rendkívül kedves gesztusával zárult, hiszen apró ajándékokkal kedveskedtek az ifjú alkotónak és a költőnek is.
     A tárlatról külön megemlékezett a Zalai Hírlap és egy,a Ferenccel készített riport keretében a keszthelyi Helikon Rádió is.  Tihanyban otthon érezte magát,hiszen rengeteg személyes élmény fűzi ehhez a tájhoz.Az sem véletlen,hogy kifejezetten tihanyi ihletésű a címadó festmény,Az idő hullámain,hiszen a képen felbukkanó portrék(I.András,Anasztázia királynő,Sobri Jóska és Répa Rozi,a katonák,halászok,sellők stb.) mind szorosan kötődnek Tihany történelméhez. Például az ifjú alkotó többször megtekintette a Tihany-Sajkodon található Sobri József-barlangot, ahol a néphagyomány szerint a híres betyárvezér bujkált a társaival, s ahonnét csodálatos panoráma nyílik az Aszófői-öbölre.Ezt a páratlan kilátást egy tájkép is(Viharra készülődve,Tihany-Sajkodi-öböl) megörökíti. Persze nem véletlen a sok balatoni ihletésű alkotás.Hiszen balatonfüredi származású, országosan is elismert művészről van szó,aki(eddigi) életének a felét Veszprém megyében,Balatonfüreden és Csopakon élte le, s akinek művészete szorosan kötődik a tájhoz, s nem utolsósorban ő az, akit a kortárs magyar irodalom több reprezentánsa is mentorál.
    Emlékezetes marad és maradt a 15.önálló kiállítás a csodálatos kiállítói környezet , annak egyértelmű sikere és kiemelt látogatottsága okán is.
    A rendezvénynek méltó otthont adó tihanyi közösség, a sok száz tárlatlátogató  büszke Ferencre, a 13 éves korában nyújtott művészeti teljesítményére,csakúgy ,mint azok a tihanyi általános iskolások,akik közül rengetegen megnézték és megcsodálták kortársuk kiállítását. 



Vollein Ferenc alkotó a japán fesztivál győztesének járó oklevéllel

Vollein Ferenc:A zsennyei gézengúz(Weiner Zsennyey Tibor versének az illusztrációja)
a Japán Gyermekművészeti Múzeumban, Toyamában került végleges elhelyezésre, a 34. Toyamai Nemzetközi
Művészeti és Kulturális Fesztivál egyik díjnyertes és győztes alkotásaként.

Vollein Ferenc:Szent Ferenc prédikál az állatoknak
vászon-olaj(100x80cm)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése